"Audiatur et altera pars." (Seneca)

2010. november 18., csütörtök

Miskolci időjárástól egy tisztább városig

Ma reggel igazi novemberi ködre ébredtem. Nedves, nem túl hűvös időjárás köszöntött a városra. Ez már igazi ősz. Alig van levél a fákon. Apropó levelek. Dícséret a városgondnokságnak, aminek dolgozói a fákról lehullott leveleket összegereblyézik és elszállítják - gondolom - komposztálni. Így szép, gondozott a város lakott része. 
Persze azt az egyet leszámítva, hogy vannak olyan a városba betelepült, emberi fajhoz tartozó lények, akik nem érzik magukénak a közvetlen környezetüket. Vagy, ha magukénak érzik is, azt nem tartják tisztán. 
Remélem egyszer felnő egy olyan generáció, akinek magától értetődő, hogy a saját élő környezetét rendben tartsa. Nincs szemetelés, cigicsikk, cigerettás doboz eldobása. Ha szólok a kukázó guberálónak, az nem veszi személyes sértésnek azt és visszazárja a kuka tetejét. 
Nincs semmi bajom a kukázókkal, ha újrahasznosítható anyagokat szednek ki a szemétből. Miután a lakosság, akár a saját szomszédaim sem szelektíven gyűjtik a szemetet. Sajnos ők még így nőttek fel. Örülnek, ha megveszik a szélesképernyős tv-t és azzal a jóleső érzéssel ülhetnek elé bámulni, hogy nekem is van. De jóesetben a tv-t csomagoló kartondobozt a szeméttároló edény mellé teszik, rossz esetben a kukába dobják. Arról csak álmodunk, hogy a kocsija csomagtartójába beleteszi és amikor a szelektív szemétgyűtő mellett megy el akkor és ott dobja ki a megfelelő helyre. 
Használt ceruzaelemek, műanyag palackok, aluminium dobozok és társaik esetében is hasonló a helyzet. Sajnos. Pedig vannak diplomások is közöttük. De ezek szerint nem a képzettség, hanem a "gyerekszoba" határozza meg a környezettudatosságot.

Ez érdekes téma, visszatérek később rá. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése