"Audiatur et altera pars." (Seneca)

2010. november 15., hétfő

"Belerakta a szellemi spermát a fejébe" - egy PhD védés margójára

Doktori védésen voltam. Egy éven belül két ismerős lett PhD. Ez igen.  Jó kis csapat. Körülveszem magam a szakmájukban nagyon tehetséges emberekkel. Hátha ragad rám is valami...:)


Dr. Bubó Bubó

Mi is az a PhD? A rövidítés jelentése: "Philosophiæ Doctor", azaz a filozófia doktora. Germán területeken dr. phil.-t írnak. Az angolszász országokból terjedt át az egész világra, így az Európai Unióra is és lett standardizálva. Mint tudományos fokozat a természettudományok, a bölcsészettudomány és később a társadalomtudomány területén, a 19. századtól terjedt el. Magyarországon 1993-tól vezették be. Ezzel egyenértékű volt korábban a kandidátusi fokozat.

Nade sorjában. Az egyetemen egy kis, negyvenfős tanácsteremben voltunk. A helyiség színültig  volt "okostörpökkel", nagyrészük tudományos fokozattal is bír. Ülőhely már nem is volt, nem gondoltam, hogy ez ilyen népszerű időtöltés. Szóval a felét álltam, de aztán ahogy fogyott a levegő, úgy azért cserélődött a társaság, és lett hely. Talán azért, mert a téma olyan érdekfeszítő, vagy talán udvariasságból de sokan végigülték. Vagy talán azért, mert fontos a gyenge hálózatok karbantartása. Igen ez az.

 A disszertáns szépen végigmondta ismertetőjét, majd következtek az opponensek. Kettő volt, az egyik közülük fél órát beszélt legkevesebb, és szépen prózában felolvasta, amit írt. A másik már egy kicsit modernebb stílusban, áttekinthetőbb módon, vázlatpontokba szedve ismertette mondandóját.

Jöttek a kérdések és a válaszok, majd a témavezető következett, aki egy vicces, szórakozott professzor volt. Azzal a hasonlattal kezdte beszédét, hogy örül, hogy a bírálók a jobbító szándékú észrevételeiket, mint szellemi spermát helyezték a disszertáló fejébe. :) Rossz az, aki rosszra gondol. Izgalmas és érdekes előadásokat tarthatott egykoron a diákjainak a professzor.

Egy kicsit vicces volt a professzor latinos műveltsége ebben a szemiotikai környezetben. De legalább emlékezetes maradt a közönségnek. 

Miután már több észrevétel és kérdés nem merült fel, a doktori tanács visszavonult és meghozta a döntését. A disszertáló megkapta a megfelelő százalékot, ahhoz, hogy summa cum laude minősítést szerezzen.
Grat.

...és végül jött a svédasztalos nyam-nyam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése