"Audiatur et altera pars." (Seneca)

2010. szeptember 29., szerda

Utak és kátyúk:nem tetszik

Az utak életkorának megfelelően nálunk mindenhol kátyúk alakulnak ki. Törvényszerű. Tehetnek-e valamit ellene? Nem tudom. De azt sem tudom, hogy létezik-e kátyúmentes út a világon. Ha létezik, az egy boldog hely lehet. A magyar kátyúk "fejlődésében" megfigyelhető, hogy először csak egy kis repedés jelentkezik, majd nőttön-nő. A kérdés az, hogy mikor veszik észre az út gondozói a kátyú létezését. Autósként látjuk a kátyúk "pályafutását". Néha egyik-másik akkorára nő, mint egy kis-gömböc, mérete a métert is meghaladhatja. De kérdezem: nincs aki bejelentse, hogy hohó itt egy kátyú alakult ki, hozzatok egy vödör bitument és tömjétek be. Persze akkor nem lenne ok azt mondani, hogy a kátyúzás óriási összegeket visz el. Mert egy Miskolcnyi területet, ha folyamatosan kátyúznának akkor egy hét alatt egy négy tagú brigád be tudna fejezni.
De nálunk az történik, hogy megvárják, amíg a kátyú legalább 8-10 cm mély lesz, olyankor észreveszik, mert akkor már muszáj. Azután gondolom, hogy az ügy a bürokrácia útvesztőjében hetek-hónapok múlva ér a végére és elkezdődik a kátyúzás.
A mi környékünkön az egyik kanyarban legalább 10 kátyú már most számolható. De mi lesz majd ha jönnek a fagyok? Mivel ez nem fő közlekedési út esély sincs rá, hogy kijavítsák.
A kátyúk megszüntetésére a tavasz és négy évente a politikai választások hoznak némi reményt.

Az én megoldásom az lenne, hogy hozzanak létre egy ingyenes kátyú telefonvonalat (call centert)-máshol már van-, a köztisztviselőknek pedig kötelező feladat lenne, hogy bejelentsék, az adott útszakaszon, amerre járnak, hol található kisebb kátyú. Azért "kisebb", mert nagyobb kátyú nem alakulhat ki a gyors reagálás miatt. A kátyú észlelésétől számítva egy héten belül ki kelljen javítani. Mindössze ennyi.
Egy másik megoldás, egy másik problémára: Angliában a lámpatestekre ki van helyezve egy kis tábla, amin a villamos művek hibabejelentője van feltüntetve, amit ingyenesen lehet felhívni. Van már ilyen nálunk is. Miért ne lehetne minden állami közszolgáltatást hasonlóan fejleszteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése