"Audiatur et altera pars." (Seneca)

2010. szeptember 29., szerda

Bűn és bűntetlenség (film) – Tetszik

Tegnap vetítették a Biszku filmet a Kossuth utcai refi közösségi házban. Érdemes volt megnézni. ’56 feldolgozásához kellett ez a film. Három pozitívumot rögtön ki tudok emelni:
  •   az ötlet (a Mandiner blog újságírói fejéből kipattant az ötlet, hogy ha van „nácivadász”, legyen kommunista vadász is) :)
  • a történet (Megkeresnek egykori még élő politikusokat, akiktől egykor a magyarok sorsa függött, akik egykor a „szocializmus ellenségeit” megsemmisítették. A kiszemeltek közül már sok halott, de így esett a választás az ’56 utáni terror politikai irányítójára, Biszku Bélára egykori belügyminiszterre. Biszku már nagyon öreg, de mentálisan hihetetlenül ép, negyven évet simán letagadhat, olyan friss az agya. A filmvetítést követően az egyik hozzászóló azt mondta, azért olyan öreg, mert nem fogadja be a föld. Az újságírók, azért, hogy kamera elé állítsák egy kis cselhez folyamodnak a szülőfaluja ifjúsági szervezete nevében hívják fel, illetve hívják el a településre. A polgármester be volt avatva. Biszku örömmel megy, találkozik a gyerekkori pajtásaival is, de elmegy a templomba is, ahol keresztet vet (!). Erre rá is kérdeznek majd a lakossági fórumon, hogy hogyan volt összeegyeztethető a vallásos neveltetése azzal a kegyetlen „szocialista” politikussal, aki Kádárt puhának tartotta, a megtorlások idején. Aztán Biszku mesél, nagyon sokat és meglepően őszintén. A filmben beszélnek még egykori halálraítéltek is (pl. Fónay Jenő). A film végén megtörténik a leleplezés. Biszku nem jön zavarba és még többet kezd beszélni. Nem semmi. Nincs hepiend, mert azt várnánk, hogy bocsáénatot fog kérni a terror miatt. De ő nem kér semmiért bocsánatot. A film alatt szakértők (történészek: Szerencsés Károly, Tischler János, M. Kiss Sándor, pszichológusok, politikusok magyarázzák a kort, a politikát, a politikust, az embert).
  •  a megvalósítás (ötletes vágások, kameraállások, jó forgatókönyv és zene eredménye, hogy nem egy unalmas dokumentumfilm a vége.)

Ha tanítanék egy középiskolában megnézetném a diákokkal és a tanárokkal is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése