"Audiatur et altera pars." (Seneca)

2020. március 8., vasárnap

Dosztojevszkij Miskolcon - Ördögök 18+

Tegnap nyert a DVTK férfi futballcsapata, így már jó az ember közérzete. De vajon mit hoz este a Kamaraszínház? Dosztojevszkíj Ördögök-je elvárásmentes megérkezés után elkezdődött. 

A meglepően sok szereplősre sikeredett darabot két nagyon hosszú felvonásban mutatták be. Egy figyelemfelkeltős, élőzenés kezdettel indult a darab. Aztán idővel mintha elvesztette volna a dráma az útirányt, amihez csak néha tért vissza. Egyébként nem tűnt igazán drámának. 
Most sokkal visszafogottabbak voltak a szereplők, mint a Bűn és bűnhődésben. Nem volt ripacskodás. A színésznők inkább emeltek a színvonalon, inkább erősítették a darabot, annak ellenére, hogy nem ők voltak a főszereplők. A férfi főbb szerepek sokkal átlagosabbra sikerültek, egy dolgot leszámítva: a KÁDhoz kapcsolódó jeleneteket. Mert azok átlag alattiak voltak. Amennyiben középiskolásoknak készült a darab rendben lenne, de nem nekik készült. Akkor meg? (Ajánlanám a rendezőnek, amikor nem jut semmi az eszébe aludjon rá egyet vagy kettőt, mielőtt ehhez hasonló ügyetlen megoldásokat kitalál, mint a kádas jeleneteket.) 
A foci hasonlatnál maradva az első félidő főszereplős monológja egy másik rendező koncepciójának tűnt, nem illet az előadásba. 
A darabban lévő díszletek minimalizmusa előtt emelem kalapom. A kevesebb több, teljesen működött. Csak az a kád ne lett volna, meg az az erőltetett meztelenkedés, de ha már fürdik a színész nyilván ki fog kelni a kádból. De úgy tűnt a nézőknek, hogy szegény színész csak azért villant, mert a rendező azt kérte, de ő nem tette volna meg magától. Ugyanez volt a női szereplővel is. Prűdek lennénk?
Azt hitte valaki, hogy erről fognak írni a komoly újságok és erről fog beszélni a szakma? A főváros értő közönsége erre lenne kíváncsi és ezért jön Miskolcra egy estére? Kétlem.
Jól be is fűtöttek a színházban, nehogy megfázzon a színész, a néző meg hadd rohadjon meg a melegben, ha már felöltözik az estének megfelelően. DE legközelebb odaírhatnák, hogy ajánlott viselet uraknak atlétatrikó, térdnadrág, hölgyeknek meg top és forrónadrág.
Fognak beszélni erről az előadásról? Igen, hogy aki jegyet vesz készüljön fel, mert nagyon hosszú az előadás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése