"Audiatur et altera pars." (Seneca)

2014. január 25., szombat

Atomerőmű - Népszavazás, és amivel tönkre tehetik az egészet

A miniszterelnök bejelentése után leírtam, hogy nem értek egyet az atomerőmű beruházással. Most pedig nézem a politikai pártok reakcióit és kezdek elszomorodni. 2014-et írunk és ma Magyarországon csak egy pártnál jelentkezik az ún. "zöld" gondolat? A FIDESZ, a KDNP, a JOBBIK nem zöld párt. Az MSZP-Együtt-PM és hozzájuk csapódott politikai érdekeltek pedig, ha jól értem, nem valami "greenpeace"-es elkötelezettség miatt akarnak népszavazást, hanem, hogy ne a Közgépes érdekeltségek legyenek a legnagyobb nyertesei a magyar atomerőmű beruházásnak, hanem majd idővel az őáltaluk kiválasztott cégek. Na, most van tele az a bizonyos hócipő. Nagyobb lángja lesz ennek az ügynek, mint sokan gondolják. Vannak ebben az országban még azért nem is kevesen, akik kis gyermekeket nevelnek és nem értenek egyet ezzel a "stratégiai" döntéssel. 
Így, a választások előtt földcsuszamlásszerű attitűd változás történik emiatt a fejekben.
A magyar médiában pedig elkezdődött az agymosás, a politikai megrendelésre mérnökök, "atomszakemberek" mondják el, hogy ennél jobb nincs, ez a legszuperebb, ez a legolcsóbb áram előállítási mód, és még sorolhatnám!!! Úgy mondják ki ezeket a mondatokat, amikor a gazdasági számítások, a finanszírozás még csak becsült szinten sincs.
Szerencsére túl hamar kibújt a szög a zsákból. Az államadósság rovására, a megszülető gyerekek rovására hosszú évekre az ország eladósítása mégis a cél. Nem erről volt szó! Nem ezt ígérték! Nem. 
Volt egyszer egy Duna Kör is, azoknak sikerült megállítani egy politikai dinoszauruszt. Hátha.
Németországban már többmint 100 város határozta el, hogy teljes mértékben megújuló energiából fogja energiaszükségletét biztosítani 2030-35-re. Sőt, közelebbi döntés, hogy ott 2020-ra már egy akkora méretű ország energiaszükségletének 20%-át megújuló energiából fedeznék. Milyen emberek élnek itthon, ebben az országban, amikor nem a megújuló energia felé irányítják az energiaipari beruházások 100%-át. 
Ha ma én jogszabályalkotó lennék, olyan jogszabályokat hoznék és ezt támogatnám minden erőmmel,  ami a megújuló energia elterjedését segíti elő:
- új és átépített, felújított építmény nem kaphat sem építési, sem használatbavételi engedélyt, ha a fűtését-hűtését, a melegvizét, nem megújuló energiából biztosítja,
- a közvilágítás teljes megújítása 2020-ig,
- klímaberendezések energiaellátása megújuló energiából 2020-ig,
- a társasházak, irodák, közintézmények fűtési rendszerének teljes átalakítása geotermikus energia kiváltásával 2020-ig - (na ez egy tökös döntés lenne).
A Kárpát-medence más mérnökök szerint igen alkalmas erre. Fejlődne rendesen az ország ipara ilyen mértékű beruházások után.
Az a bizonyos felelősségrevonás, ami az elmúlt 4 évben elmaradt egyszer úgyis el fog jönni, még a kihalás előtt...
Hölgyeim és uraim, aki nem képes előre tekinteni és döntést hozni, az cserélje le a tanácsadóit, vagy ha ragaszkodik hozzájuk adja át másnak a széket. Hogyis van az a Táváris konyec szlogen?
Ha lesz népszavazás, elmegyek és szavazok az atomerőmű megépítése ellen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése