"Audiatur et altera pars." (Seneca)

2012. december 28., péntek

Miskolci korcsolyapálya: KONEC

"Ebben a szezonban nem nyit ki a jégcsarnok melletti fedetlen korcsolyapálya – mondta az ÉszakOnline érdeklődésére Egri István, a Miskolc Városi Szabadidőközpont Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Nincs ugyanis pénz, ráadásul az igazgató szerint nem is nagyon igénylik a miskolciak a hétköznaponkénti úgynevezett közönség-korcsolyát." -írja az eszakonline 2012.12.28-án. 
Forrás: http://www.eszakonline.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=10327:a-kinti-palya-nem-nyit-ki-nincs-ra-penz&catid=56:ez-toertent&Itemid=71
Érdekes kommenteket lehetett olvasni az www.eszakhirnok.hu-n is ezzel a témával kapcsolatosan.

Szomorú vagyok. Tény: a miskolci kinti jégpálya nem nyitott ki az idén. Tehát azért ne felejtsük el, hogy az intézményt - ami működteti a koripályát, sportcsarnokot - annak idején Városi Szabadidő Központ névre keresztelték. A miskolci adófizetők forintjaiból is épített jégpálya, nem beszélve a jégcsarnokról, azért épült, hogy ennek a téli sportnak a szerelmesei használhassák, mindamellett, hogy a jégkorongozók és a műkorcsolyázók is használják. A város nem azért a néhány sportolóért tart fent egy intézményt, hanem a város az adófizetők és az ittélők kedvért tartja fent a jégpályát. Véleményem szerint a városnak nem feladata a PROFI sport támogatása semmilyen formában és ez vonatkozik bármelyik sportágra. Az amatőr sport támogatása, annyiban merül ki, amennyire a nemzet és a város sportstratégiájába ez beletartozik. Van ilyen? A városnak viszont feladata, hogy a gyermekeknek lehetőséget biztosítson bizonyos sportágak megismerésére, lásd pl. testnevelők tesi óra keretében. Az idén szeptembertől már heti öt tesi óra áll rendelkezésre az első, az ötödik és a kilencedik évfolyamon. Ez egy lehetőség!
Persze, amíg az állam inkább a gyógyszereket támogatja, a sportpályák üzemeltetése helyett... tudom nem lehet mindkettőt ugyanolyan mértékben állami pénzből támogatni. Mondjam ezt egy egészséges életmódra legyintő, elhízott embernek, aki a gyógyszer nélkül már nem lenne életben. Az egészséges életmódot meg a tévében nézzük, annyi elég.
De írnak itt is, meg írtak korábban is szép mondatokat mindenféle "tervekben". Amik már akkor sem voltak igazak, amikor gondolatként megfogalmazódtak, persze a pénzt felvették a tanulmányokért. Végeztek előtte elemzéseket, vagy a gombhoz varták a kabátot? Szájtépés.
Az amatőr sport finanszírozása az amatőr sportoló feladata. Veszi a belépőt, fizeti az edzőt, veszi a felszerelést, edzőruhát, cipőt. Ennyi az egész. A profi sport fenntartása pedig a tulajdonos gazdasági társaságé, cégé, stb.. De az állam, önkormányzat egyetlen forintot sem adhat a profi sport működtetésére. Remélem egyszer ez meghallgattatásra kerül.
Azzal érvelt a város vezetőinek több évvel ezelőtt a profi sportklub menedzsmentje, hogy ez a név egy márka, ez PR a városnak, értsd "mindenkori" városvezető, ha a focimeccsen majd kedvel az a tíz-húszezer ember, majd rád is szavaz. Na nem így lett. Azért még nem jött ide vállalkozás és más világattrakció, mert itt volt az a bizonyos "club". Kimondom, hogy a profi sport támogatása, csak a profi sportból élőknek jó.

Visszatérve az eredeti gondolathoz. Én évente 3-4-szer megyek el önszántamból korizni. De nem az vagyok, aki a tinédzserek "őrült" korizásában szeret körbe körben haladni, akár délelőttönként vagy akár esténként. Emlékszem akár a tavalyi szezonra is, hogy a jégpálya egy óra után már tele volt lyukakkal a "profi" tinédzserek szétfarolása miatt. Hétvégénkénti délelőtti korizás már jobb volt, remélem azért mégis lesz rá lehetőség az idei szezonban is. Az ár meg annyi amennyi.

Jó lenne, ha a város döntéshozói átgondolnák a döntést és elmennének korizni legalább havonta egyszer. Lehet, hogy az a kis mozgás többet segít az egészségük megőrzésében, mint az a gyógyszer, amit néhány év múlva azért kell szedni, mert nem mozogtak eleget.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése