"Audiatur et altera pars." (Seneca)

2012. december 11., kedd

Befektetői letelepedés Magyarországon

Egy számomra elég furcsa törvényt fogadott el a Parlament ma. Megszavazták azt, hogy Magyarországon is legyen ún. befektetői letelepedés. Szóval csak úgy gondolkodok. Ez vajon kinek jutott az eszébe, illetve miért akar valaki letelepedni nálunk? Kik azok a "pénzesek" akiknek jó lenne ez a Kárpát-medence? Befektetői letelepedés? Aki dolgozni akar, az jön és dolgozik szabadon az EU-ban, az miért akarna idejönni, jó neki ott valamelyik élhetőbb országban nyugaton. Tehát akkor nem EU országból akarnak. Akkor nézzük: az oroszok nem ide akarnak, jönni, ők vagy az USA-ba, vagy Nagy-Britanniába, vagy Franciaországba mennek... Volt SZU ország lenne, vagy egyéb ázsiai, netán kínai? Japánok nem akarnának idejönni, jó nekik ott. Arabok? Izraeliek, Afrikaiak, Dél-Amerikaiak? Mégegyszer elolvasom a mondatot befektetői szándékú letelepedés. Tehát van pénze, de valami miatt el kell jönnie abból az országból ahol lakik, netán menekülnie kell és kell egy ország ahol befogadják és menlevelet adnak számára. Jól értem? 
Az írja a mno.hu: "– Annak ellenére, hogy még nincsenek végleges részletszabályok, egyre többen érdeklődnek irodánkban a befektetési célú letelepedési engedélyek ügyében – mondta a Magyar Nemzetnek Varga János Tamás, a VJT & Partners ügyvédi iroda vezetője. A szakember szerint elsősorban Kínából, a Közel-Keletről és Oroszországból keresik az irodát. Varga elmondása szerint az Európai Unió tagállamai között is verseny van a harmadik országból érkező befektetőkért, amelybe a magyar kormány is beszállt. – Általános vélemény volt a külföldiek körében, hogy a szigorú követelmények miatt nagyon nehéz Magyarországon vállalkozási céllal tartózkodási engedélyt szerezni. A kormány könnyítési politikájára valós igény mutatkozik – mondta Varga. A szakember tapasztalatai szerint az ügyfeleknek azért tetszik a tervezett szabályozás, mert más európai országhoz képest viszonylag olcsón nyújt letelepedési engedélyt, amelynek megszerzése érdekében nem kell életvitelszerűen Magyarországon élni."
Forrás: http://mno.hu/magyar_nemzet_belfoldi_hirei/vonzo-a-letelepedes-a-befektetoknek-1117025

Tehát a kormányt megkeresték, hogy adnak pénzt letelepedési engedélyért cserébe...
Azt írják, hogy hosszú lejáratú államkötvényért cserébe... Kíváncsi lennék arra, hogy ki fogja azt ellenőrizni, hogy a kínai Csing-Ling-Linnek, vagy Igornak, vagy Juszufnak meg van-e még a befektetése, mert ha nincs másnap megvonják tőle a letelepedést és 1 hónapon belül mennie kell az országból. Azt hiszem ez duma. Értem én kellene az államháztartás hiányát finanszírozni valahogy és erre mindent bevetnek, csak azért hogy megmutassák, hogy ők képesek rá. Ha eddig megvoltunk nélküle, eztán miért ne tudnánk meglenni. Miért kell mindent megváltoztatni?

Egy befektetésért "n" számú letelepedést...
Szerintem így fog ez menni: X.Y. jelzi, hogy jönne ide, ok, elindul a folyamat, pénzéért megveszi az államkötvényt, egy darabig birtokolja, aztán rendben vannak a papírok, és jöhet a következő, átutalja a pénzt egy másik számlára, aztán ugyanazért a pénzért a másik, a harmadik, a századik is kaphat engedélyt.
"Európa több országában bevett gyakorlat." Ezt úgy képzelem el, hogy volt egy kormányzati tisztviselő, aki ebből írt szakdolgozatot, és saját maga fontosságát bizonyítva, hogy ez fontos az országnak is, bevezetik a jogintézményt nálunk is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése