"Audiatur et altera pars." (Seneca)

2011. október 7., péntek

Földes - tartalom és forma

Furcsa vita alakult ki a miskolci közéletben az elmúlt időszakban. A Földes gimi névváltoztatásának ügye. Én mint gibic tekintek az ügyre. Nem oda jártam középiskolába, tehát nem vagyok elfogult.
Az én megközelítésem, érveim és ellenérveim a következőek:
1. Ez az ügy a városvezetés politikai ellenzékének egy talált labda
2. A Földes fenntartója Miskolc város önkormányzata. Így mint tulajdonos, akár "kismiskának" is hivhatná azt az intézményt, aminek a működését finanszírozza. 
3. A Földes büszke 450 éves hagyományaira, pedig a középkorban intézményelődeit nem úgy hívták. Nyilván a tiltakozók itt szelektálnak, mi az, ami nekik szimpatikus és mi az ami nem.
4. Szerintem a Széchenyi név is van annyira jó "márkanév" mint a Földes
5. Persze, ha ahhoz ragaszkodnak, hogy ki volt Földes Ferenc és milyen értékeket vallott azon is el lehet gondolkodni. Kérdés az, hogy egy művelt, kommunista párthoz kapcsolódó ember ma a társadalmi TTT-nek melyik részéhez tartozik?
6. Elképzelem, amint aláírásgyűjtést folytatnak 1950-ben az egykori diákok és városlakók a névváltoztatás ellen... Darvas József közoktatási miniszter vajon, hogy reagált volna?
7. Persze itt a lényeg az volna, hogy van egy intézmény, ami képvisel valamiféle értéket, egy szellemi szinvonalat, és szerintem az ott tanuló diákok a tartalom miatt választották az iskolát és nem a név miatt. Senki nem ágált annak idején, amikor a Zalka Máté Gépipari Szakközépiskolát Andrássy Gyula Szakközépiskolára keresztelték. Ezért is gyanús a dolog...

8. Azért az érdekes, hogy 1956-ban az iskola nevelőtestülete és tanuló ifjúsága új nevet adott az intézménynek: Széchenyi István Gimnázium.
9. A névválasztáshoz (arculatváltáshoz) egyébként a marketingnek széles szakiradalma van, hogyan kell azt profin csinálni és nem izomból, ahogyan most tervezték. 
Zajlik az értékek háborúja... Azt kívánom, hogy Magyarország, azon belül Miskolc jöjjön ki jól az ügyből.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése