"Audiatur et altera pars." (Seneca)

2011. augusztus 29., hétfő

Kutyások, hej...

Előrebocsátom nincs semmilyen háziállatom. Mivel társasházban lakom és nem kertes házban, ezért nem tartok semmit. Bár néha van egy pókom...:-)
Szeretem a kutyákat is. De én nem tartanék bérházi lakásban kutyát. Nem arra született szegény jószág, hogy a négy fal között élje le élete nagy részét. 
A gondos gazdik leviszik a kutyusaikat reggel és este is sétálni, de nekem néha úgy tűnik ez nem is a kutyákról szól, hanem a gazdik közösségi igényeit elégíti ki. Abban az utcában is ahol élek sok kutyatulajdonos él, kisebb - nagyobb házikedvencükkel. 
A kutyások hamar csapatba verődnek és beszédbe elegyednek egymással. Sőt van úgy, hogy nem csak egy-kettő gazdi beszélget, hanem akár egy tucatnyian is összeverődnek. 
Az én észrevételem vagy legalábbis felvetésem az az, hogy a kutyások inkább a járdát, vagy az út melletti zöldeket válasszák trécselésre, ne pedig az úttestet, mert az lehet akár balesetveszélyes is. Sajnos már hallottam fél füllel a kutyát sétáltató vehemensebb gazdiktól, hogy kerülje ki az autós őket, hiszen van hely.
Ezt mindig meg is teszi mindegyik autós, mert nem hallottam olyanról, hogy bárki is elütött volna akár gazdát, akár kutyát az utcánkban. De más a szituáció, amikor már ősszel csúszós az út. Megjegyzem ez az út, egy domb lejtője. Persze a kutyusok egy része el van engedve póráz nélkül, hadd szaladgáljon a blöki...
Végül is inkább az autós alkalmazkodjon, mint a kutyás gazda.
A másik észrevételem a kutyásokkal kapcsolatban, amikor póráz nélkül sétáltatják az állatot az utcán vagy a házak között. Már voltam szem- és fültanuja olyan jelenetnek, amikor egy öt éves forma kislány megijedt a gazditól kicsit eltávolodó kutyától. Majd amikor az anyuka megkérte a tuljadonost, hogy vezesse pórázon a kutyát a gazdi erőteljes hangon nyugtatta az anyukát, hogy a kutya nem bánt. De kérdezem én is az anyuka után is, hogy ez rá van írva, vagy honnan tudja, akár ő, akár a gyerek? Egy közepes termetű kutya, ami mellett nincs ott a gazdája egy városi gyerek számára, akár félelmet is ébreszthet.
Hátha ez a kutyás hozzáállás is meg fog valamikor változni. Egyébként Miskolc ebrendeletében benne van, hogy kutyát pórázon lehet sétáltatni.
Részlet a jogszabályból: Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata 24/2010.(VI. 30.) sz. rendelete az állattartás helyi szabályairól


Az ebtartás egyéb szabályai

11.§

(3) „Belterület közterületén - kivéve az ebek futtatására kijelölt területeket - ebet csak pórázon lehet vezetni. Közterületen ebet csak olyan személy vezethet, aki az eb irányítására, kezelésére és féken tartására képes.
(4) Közterületen az eb tulajdonosának biztosítania kell, hogy az eb sem más állatot, sem embert harapásával ne veszélyeztethessen.
(5) Szájkosarat használni a (4) bekezdésben foglaltak végrehajtása érdekében – ha külön jogszabály a szájkosár használatát nem írja elő – kizárólag az egyed jellemzően agresszív magatartásának ismerete esetén kell.” (41/2010. (II.26) Korm. rend. 17.§(1)-(3) bek.)
 
Szabálysértési rendelkezések


16.§

Aki e rendelet 4. § (7) – (10) bekezdéseiben, 11. § (1) - (4) bekezdéseiben foglalt előírásokat megszegi szabálysértést követ el és  harmincezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. A szabálysértés tetten ért elkövetője háromezer forinttól húszezer forintig terjedő helyszíni bírsággal sújtható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése