"Audiatur et altera pars." (Seneca)

2011. augusztus 25., csütörtök

Apropó Bagamér

Előzménynek itt a Hajdú Online cikke Titokzatos éjszaka Bagamérban címmel. Miért írok mégis egy más megyében történt eseményről? Azért mert jó pár éve tendencia. Ami erről eszembe jut az a demokrácia kereteinek feszegetése, a törvények be nem tartása, a civil kurázsi.
Miről is van szó szerintem? Vannak emberek, akik mások életét megkeserítik, mások alkotmányban rögzített jogait - az ember alavető jogait - nem tartják tiszteletben. Ezt az állapotot nagyon sokan elfogadják. Az erősebb kutya b*szik elv alapján. De vannak egyre többen akik nem hajtják le a fejüket, nem fordulnak el, ha ilyet látnak és szóvá teszik. Netán telefonálnak a rendőrségre, hiszen a rendőrség dolga az emberek biztonságának megóvása. Az állam teljesítse kötelességét, vállalt feladatát. Persze volt néhány év, amikor ezek a hangoskodók, törvényt be nem tartók azt hihették, hogy ez mindig úgy lesz, ahogy ők élni szeretnének. De a társadalom nem így működik. A társadalom szabályok szerint működik, amik törvények formájában le vannak fektetve. A törvényeket pedig be kell tartani! Mindenkinek!
Nehéz azt megszokni, hogy az intézkedő rendőrt nem lehet lebaltázni, megverni, leköpni, túlerőben megfenyegetni, meg a fenyverét elvenni. Aztán, ha a rendőr erősítést hív és az erősítés megérkezik és rendet tesz, az persze fáj. De régi mondás az: "Mindenkivel a maga nyelvén kell beszélni, hogy megértse a mondandót." 
Apám azt mesélte, hogy annak idején még a háború előtt Diósgyőrben volt egy csendőr, aki ha belefújt a sípjába és rámutatott az illetőre és odahívta magához, az oda ment hozzá 50-100 méterről is és nem fordítva. Tisztelték a csendőrt. Ennyi elég volt a közrend biztosításához. Volt tekintélye a rend emberének. Persze volt halálbüntetés is és a börtönök nem oktatási és szórakoztatási központok voltak. Hanem ott sínylődtek az emberek!
A börtönben rosszabb életminőséggel találkozik az ember, mint a való életben. Ez lenne az elv. Sajnos azonban sok embernek a börtön jobb életminőséget jelent, mint a való élete. Akkor meg mi benne a büntetés?  
Mégis mi legyen a tanulsága ennek az írásnak? Az, hogy igenis ne féljenek a tisztességes állampolgárok jelezni a hatóság felé, ha a társadalmi normákra fittyet hányó magatartással találkoznak. Mert, ha kevesebb deviancia lesz a környezetünkben, akkor lehet, hogy jobb lesz itt élni Magyarországon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése