"Audiatur et altera pars." (Seneca)

2011. július 25., hétfő

Szelektív hulladékgyűjtő szigetek és azok környéke

A szemétnek érdekes a természete. Ha valahová kikerül a természetbe egy - kettő, akkor az a néhány darab elkezdi vonzani a többit magához. Olyan mint, amikor néhány ember megáll valahol bámészkodni, aztán az arra érkező többiek is megállnak ott, mintha valamiért nekik is meg kellene állni. Így keletkezik a spontán tömeg. Na ez egy kicsit furcsa asszociáció, de a szemétnél is megfigyelhető ugyanez.
Miskolcon néhány éve már lehetőség van szelektív hulladékgyűjtésre, ami örvendetes. Én magam az elejétől csatlakoztam a kezdeményezéshez és így gyűjtöm a hulladékot. Szétválogatom a papírt, az alumínium dobozt, a műanyag flakon. Sőt a szülőknél még a növényi maradványokat is külön gyűjtik a komposztba. Ezt még Miskolcon nem vezették be, de remélem rövidesen be fogják, mert a társasházakban lakóknál, ahol nincs kert ott megy a kukába.
Szóval az ún. hulladékgyűjtő szigetekbe hordjuk és válogatva dobáljuk mi rendes állampolgárok a műanyag flakonokat, papírt, alumínium dobozokat. Ezt hívják felelős gondolkodásnak és cselekvésnek. De sajnos vannak nem rendes emberek is, akik nem tudnak olvasni, igénytelenek, akiknek a civilizáció teher... Ők azok, akik minden más hulladékot is egyszerűen csak ledobnak ezek mellé a hulladékgyűjtő szigetek mellé. Mindenki ismeri a képet ami fogadja az embert! Csak kettőt kiemelek: Majális park parkoló, Szentpéteri kapu parkoló.
Tehát meghatároztam a problémát. A probléma hetekig nincs megoldva az említett két helyen legalábbis. Kinek a feladata ezeknek a helyeknek a rendben tartása? Tisztázza ezt, akinek kell, a Városgondnokság, az AVE, vagy a Hatóság. Aztán oldják meg! Mivel ez egy visszatérő probléma, nem eseti megoldást kell hozni, hanem egy folyamatos választ kell adni a kérdésre. Tehát minden héten valaki végig megy egy kisteherautóval és megtakarítja ezeket a hulladékgyűjtő szigetek környékét, mert jön az eső, a szél és nesze neked turizmus és élhető város...
A probléma létezik és én adtam rá egy választ, tisztelt hölgyeim és uraim. Az ötletet szabadon tessék alkalmazni a cél érdekében.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése