"Audiatur et altera pars." (Seneca)

2011. július 29., péntek

"Látogató" a kertben...

A mai napon azt tapasztaltuk, hogy "látogató" volt a kertben, a Hernád parti kis faluban. Nem hívtuk, de mégis ott volt. Csak rongálás történt szerencsére, amit egy szabadnapom alatt helyre tudok állítani. Levág, letör, pusztít, rongál. A rongálás mindig brutális. 
Szerencsére nem jelentős a kár. De mégis kifejezhető pénzben. Hiszen azt a napot ki fizeti meg nekem, amikor a helyreállítással foglalkozom és nem pihenésre fordítom, hanem majd munkát fogok végezni, illetve fő tevékenységemre egy nappal kevesebb időt fogok fordítani. Így már más a dolog természete. 
Ha a 3 évvel korábbi esetet nézem, akkor minden alumíniumot és rezet, ami megtalálható volt a portán elvittek. Kitépték, letekerték, bezúzták, kifeszítették, ezeket az igéket használtam akkor. Egy hét alatt háromszor voltak bent. Betörtek, a rendőrség kijött, majd eltelik két nap ismétlődik a dolog, majd elmúlik még két nap és ugyanez. Kitartóak voltak... Azóta vasrács van minden nyílászárón, szegregáltam magunkat... A most kíhívott rendőr megkérdezte lesz-e feljelentés? Hogyne lenne, hiszen a biztosítást fizetjük és a biztosító másként nem térít semmit. De mindezek mellett rendőrségi feljelentést kell tenni. Tegyen csak mindenki feljelentést, azért van a rendőrség. A megye közbiztonsági statisztikája meg hadd romoljon... Ez a valóság. 
Az állam feladata lenne, hogy az állampolgárokat megvédje. De sajnos az állam nem tud mindenkit és minden vagyontárgyat megvédeni. Ez sincs benne még a közbeszédben pedig tény! Ebben az esetekben konkretizálni kellene, hogy mi az, mely területeken, milyen dolgokat nem tud az állam megvédeni. Ott védje meg a dolgait úgy, ahogy akarja az állampolgár. Tehát vissza kell venni az államtól azt a felhatalmazást a demokrácia keretein belül, amit az államra bízunk. Ezt kellene az alkotmányban rögzíteni! Ez nem önbíráskodás lenne, mert az megtörtént cselekményre reagál, ez pedig megelőzően és a cselekménnyel egy időben lenne. Tehát, ha áramot vezet a kerítésbe valaki, aki olyan helyen lakik, ahol az állam nem tud biztosítani semmi védelmet, megtehetné azt. De ez csak hagymázas fikció.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése