"Audiatur et altera pars." (Seneca)

2010. október 5., kedd

Red mud disaster (Vörösiszap katasztrófa) - nem tetszik

This is very important topic although it did not happen here. All the hungarians are involved. I start to know new names of settlements: Kolontár, Devecser, Somlóvásárhely. The red mud went to these settlements. Untill this time I had not known to put these settlements to the map.
We can see human build it can go wrong as the nuclear power plant in Chernobyl in Ukraine. There is a really strong material named red mud. If the human skin touches this material couses burning injury because it contans caustic soda (pH 13+). And the example shows us it causes death too. Poor victims.
What is happening with tourism? Nowadays is catastrophetourism. I am not going to travel there. It is sure. So there highlands of Balaton!

I have more questions and statement.
  1. What is happend with the hungarian disaster recovery? The first firefighters in Kolontar went strait to the red mud because they did not know what is that, what couses the alkali.
  2. The owner of red mud said something stupid.
  3. I cannot imagine that the government requite the owner for his perfidy.
  4. When start to clean that area?
  5. A very nice region is dead.
  6. Is it a sabotage? Can we find a theory of conspiracy behind the wings?
  7. Why did not know the people as the firefighters about the effects of alkali.
Where are the bells? In the ancient era you had rang the bell if something bane came. And the people in the next settlements  could hear the sounds of the bells too.

Ugyanez magyarul:

Ez egy olyan téma, amivel foglalkozni kell, bár nem itt történt, de mégis érintve vagyunk benne.
Új települések neveivel ismerkedek: Kolontár, Devecser, Somlóvásárhely. Eddig nem tudtam volna a vaktérképen elhelyezni.

Fotó: MTI -Varga György

És lám, amit ember alkot az ugyanúgy elromolhat, meghibásodhat, mint ahogy a csernobili atomerőmű példája mutatja. Itt van nekünk egy nagyon veszélyes lúg, ez az ún. vörösiszap, amivel ha érintkezik a bőr, akkor égési sérüléseket okoz. De, amint a példa mutatja, meg is lehet miatta (benne) halni. Szegény áldozatok.
Na a turizmusról is annyit. Most katasztrófaturizmus, de később semmi nem lesz. Sajnos a helyszíni látogatást egy darabig mellőzni fogom. Nesze neked Balaton felvidék!!!

Több észrevételem és kérdésem volna ezzel az üggyel kapcsolatban:

  1. Mi van a magyar katasztrófavédelemmel? Az első tűzoltók úgy gázoltak bele a vörösiszapba, mint akiknek halvány gőzük sincs, hogy milyen hatással bír lúg. 
  2. A tulajdonos közleménye az volt, hogy a sok eső miatt lazult meg a gát... (azt mondják, hogy a többszörösét tárolták a megengedett tárolandó mennyiségnek)
  3. Az ügyvezető felelősségét meghatározzák-e?
  4. Mikorra fogják eltakarítani a környezetszennyezést
  5. Tönkretettek egy területet.
  6. Vajon volt-e szabotázs az ügy mögött? Netán valami összeesküvés-elméletet találunk-e minden mögött, vagy egyszerűen emberi felelőtlenség, primitív gondatlanság áll minden mögött.
  7. A tűzoltókhoz hasonlóan a lakosság egy része sem volt tisztában az iszap hatásával. Ahhoz képest, hogy évtizedek óta élnek, élhetnek a méreg környezetében. 

Régen voltak a harangok. Félreverték, ha valami gond volt a település közelében és ezt hallották a szomszéd faluban is. Aztán amikor a harangot nem preferálták, volt a hangosbemondó, a falurádió, az utcafelelős. De kérdem mi van ma, semmi...Kereskedelmi tv és rádió.
De azért mégis: szerencsére internet azért van, ami szerencsére egy cenzúrázatlan média.

Magyarázó:

Mi az a vörösiszap? (forrás: index.hu)

A vörösiszap a timföldgyártás mellékterméke. Az alumíniumgyártáshoz használt bauxitot porrá őrlik, majd magas hőmérsékleten és nyomáson erős lúggal (nátrium-hidroxiddal, más néven marónátron vagy nátronlúg) reagáltatják. A bauxitból így kioldódnak az alumíniumvegyületek, amelyekből alumínium-oxidot, azaz timföldet készítenek. Az aluminátlúgot ülepítéssel és szűréssel szétválasztják a fel nem oldott, nagy vastartalmú maradéktól, a vörösiszaptól. Egy tonna timföld előállításakor 1,5-2 tonna vörösiszap keletkezik. A vörösiszapot alaposan átmossák, és igyekeznek visszanyerni belőle a lúg jelentős részét, amelyet a folyamatban újra felhasználnak. A vörösiszapban lévő szilárd anyag azonban így is erősen lúgos állapotban kerülhet a tározókba.

Mit tartalmaz a vörösiszap?

A vörösiszap összetételét a kibányászott bauxit tulajdonságai és a kezelés során keletkező, illetve hozzáadott anyagok határozzák meg. Az ajkai vörösiszap 40-45 százalék vas-oxidot tartalmaz, emellett egyéb fémvegyületeket  is: 10-15 százalék alumínium-oxidot, 10-15 százalék szilícium-dioxidot, 6-10 százalék kalcium-oxidot, 4-5 százalék titándioxidot és 5-6 százalék kötött nátront. Ezek nem ártalmas anyagok. Ugyan emellett lehetnek benne toxikus fémek (például ólom vagy cink is), de ezek talajba jutó koncentrációja a határértékek alatt van. A vörösiszap tehát nem fémtartalma, hanem leginkább erős lúgos kémhatása miatt lehet veszélyes.

Miért vörös a vörösiszap?

Elsősorban magas vasoxid-tartalma miatt, amelyet köznapi nevén rozsdának nevezünk.
Az alábbi linken minden fontos kérdésre választ lehet kapni. Érdemes átolvasni a linket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése