"Audiatur et altera pars." (Seneca)

2010. október 2., szombat

Közlekedési lámpák - nem tetszik

Ajánlva a lámpaállítgató manónak...
Ahogy telnek múlnak az évek a közlekedési lámpák száma egyenes arányosan nő. Autóval közlekedve azt tapasztalom, hogy a létező összes kereszteződésben lámpa van.
Jó-e ez kérdezem? Nem tudom, nem olvastam erről soha egyetlen nemzetközi és hazai tanulmányt sem. Ez tény.
Csak néhány észrevétel:
1. Miskolc belvárosában, az Uitz Bélán néhány hete villogóra volt állítva a közlekedési lámpa fényes nappal is. Mit eredményezett? Sehol nem volt dugó. Ahol működött a lámpa ott mindjárt piros és a kocsik gyűltek.
2. Néhány utam például szerdánként átvisz a városon keresztben. Azaz, Egyetem-Szentpéteri kapu távolságot kell megtenni.Leírok egy példát ezzel kapcsolatban: Haladok a húszemeletestől a Búza tér felé a Szeles utcai kereszteződés előtt a lámpa pirosra vált, miközben odáig haladtunk folyamatos zöldben. Azt hittem, hogy az utak hierarchiáját figyelembe veszik, de mint látszik nem. Aztán mikor átérünk az Ady -hídnál újra pirosra vált. Aztán az egyik kedvencem a Tapolcai elágazásnál ahogy a 3-as útról jobbra kanyarodunk a gyorsétterem előtt a lámpa piros. Garantáltan nem lehet elérni, ha betartjuk a KRESZ szabályait. 
De szintén kedvencem pl.: a plázánál pirosból indulunk, majd zöld-zöld-zöld- és a gasztrofolnál piros, elindulsz a zöldnél és kb. 200 métert autózva, a régi rónai művház mögött berakott lámpa pirosra vált gyorsan.De ha tovább haladunk a Népkerttől: zöld-piros az SZTK-nál, majd a omv kútnál újra fékezel, mert piros. Ja és ezek mind főutak. De ennek az útnak az éke mikor már majdnem az egyetemnél vagyunk, a régi cementipari gépjavítónál lévő bevásárló központ előtti lámpa. Miskolc egyik leghosszabb pirosa, alkalmanként húsz, vagy több kocsi is összegyűlik. Persze a zöld annál rövidebb, ott nem mész át egy zöldnél. De nincs aki ezeknek a lámpaállítgató manóknak jelezze, hogy egyszer jöjjenek már ki fényes nappal munkakezdés előtt, vagy munkavégzés végeztével nézzék már meg, hogy mennyi autót tartanak fel a felesleges lámpáik, amíg nem volt lámpa itt nem pöfögtek az autók.
Ahol lehet: lámpa helyett körforgalom! EZ AZ ÉN JAVASLATOM! - persze ahol elfér.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése