"Audiatur et altera pars." (Seneca)

2020. október 31., szombat

Állam, orvosok és a társadalom befolyásolása

Tisztázzunk valamit: Az orvosi munka is munka. Senkit nem lehet kényszeríteni, hogy állami egészségügyben dolgozzon. Ha nem tetszik lehet más munkát választani helyette, vagy ha ragaszkodik hozzá az illető, lehet a magán egészségügyben munkát vállalni/ netán vállalkozni, esetleg külföldre menni, amíg lehet... Az egészségügyben dolgozók is munkát végeznek, ugyanúgy mint más emberek, pl. a buszsofőrök, a mozdonyvezetők, az olajbányászok, hídépítők, a szakácsok, a gombaellenőrök, fodrászok, optikusok, autószerelők vagy a takarítók. Mindenki a saját szakmája szabályainak és belső etikájának/igényességének megfelelően végzi munkáját. 

Igen, az állami szféra utolsó érintetlen területe az egészségügy volt. Most ennek a bedarálása következik és végre teljes lesz a 2010-ben elindított ördögi mű. Az állami intézményekben dolgozó orvosok egy bizonyos része (a sikerszakmákban) törvénytelenül kenőpénzt fogad el a páciensektől vagy azok hozzátartozóitól, ezt az állam vezetői nagyon helyesen felismerve meg szeretnék végre szüntetni. Azaz...Vagyis az államnak nem az a baja, hogy az orvosok sok pénzt kereshetnek, hanem az hogy a NAV jelenleg nem tudja ellenőrizni, ergó neki nem származik belőle bevétel.

Úgy tűnik az orvosok ellentámadásba mennek át és a döntéshozókat nem direkte, hanem a társadalmon keresztül próbálják zsarolni. Jelenleg "az egészségügyben dolgozók, mind mártírok, sőt hősök". Miközben a kórházakban nem lett több ágy. A fizetésemelés jár nekik, de úgy gondolják, hogy egyéb kötelezettségek nélkül. Elvégre ez az egyedüli olyan szakma, amelyben annyira összetartóak az emberek, hogy még valami eredményt is elérhetnek. 

Sokan a társadalom elitjének tüntetik fel az orvosokat. Megkérdőjelezhetetlennek. Amikor belép a páciens az orvosi rendelőbe úgy érezheti magát, hogy szinte nem is emberrel, hanem egy felsőbbrendű hatalommal áll szemben. Ha nem figyel a gyanútlan látogató a fehér köpenyesek a gyógyszergyárak támogatásának köszönhetően, egy kis rábeszéléssel, ijesztgetéssel még a szkeptikusokkal is elhitetik, hogy nem dönthetnek a saját sorsuk felől és igazából ők rendelkeznek a páciensek élete és halála felett. Talán ez az egyik szakma, amelyik 5 év alatt annyit változik, mint az IT. Ennek ellenére mai tudásuk megkérdőjelezhetetlen. Végül záró mondatként álljon itt: Tisztelet a kivételnek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése