"Audiatur et altera pars." (Seneca)

2014. október 7., kedd

Vigyázó szemünket Romániára vessük, avagy magyar utcanevek és az agymosás

Így az I. Világháború kitörésének 100. évfordulójára emlékezve jutott eszembe néhány gondolat. Például az, hogy Magyarországnak jelenleg nincs komoly hadserege. Nálunk a "vissza mindent" gondolatnak így nincs realitása. A médiában a politikusok, az újságírók történelemről beszélnek, írnak nem pedig elérendő célról.
Ami korábban az arisztokráciának évszázadokba telt, azaz az etnikai arányok megváltoztatása, addig ugyanerre 45 év elég volt a II. Világháború utáni diktatúráknak. Lásd pl. Románia, Szlovákia, délszláv államok. Természetesen a politikai kommunikáció most az Európai Unióval, Ukrajnával, Szíriával, Palesztinával van elfoglalva. 

A kulturális értelemben vett "magyartalanítási" folyamat a Kárpát-medencében a háttérben továbbra is folyik. A határainkon kívül talán még gyorsabb, mint 1990 előtt, de az ország határain belül is kormányoktól függően hol gyorsabb, hol lassabb. (Itt gondoljon mindenki a kisebbségek jogaira és kötelességeire, támogatásaira)
Most pedig visszatérek a címben megfogalmazottakra:
Romániában szinte minden városban találhatóak az alább felsorolt nevű utcák, utak, sugárutak, körutak. Szemezgetek a kedvencekből: az utca neve mellett zárójelben egy rövid névmagyarázat található.)
- 1918. december 1. utca, sugárút - (Az erdélyi románság gyulafehérvári gyűlése kimondta a Román Királysággal való egyesülést.)
- 1919. augusztus 3. utca - (A román hadsereg Budapestre való bevonulásának napja.), 
- Tiszai Hősök útja - (A román hadsereg egészen a Tiszáig ellenőrzése alatt tartotta a Magyarország keleti részét az I. Világháború után.)

Kíváncsi vagyok, hogy Miskolcon vagy mondjuk Budapesten, mikor fognak így elkeresztelni egy utcát:  
- 1938. november 2. utca (I. Bécsi döntés - a Felvidék visszacsatolása)
- 1940. augusztus 30. út  (II. Bécsi döntés - Észak-Erdély visszacsatolása)

Erre még a szocializmusban felnőtt lakosság is felkapja a fejét és provokációnak nevezi, vagy csak annyit mond juj...

Javaslom legyen a városunk úttörő e téren és például a Miskolc északi részét a keletivel összekötő új utat keresztelje el a fentebbi nevek közül... (Természetesen ebbe a kérdésbe csak azok szólhatnak bele, akik a rendszerváltás után születtek.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése