"Audiatur et altera pars." (Seneca)

2014. október 13., hétfő

2014. október 12. Önkormányzati választás

5 évre választotta meg Miskolcon Dr. Kriza Ákost a miskolci szavazók többsége. Vagyis kisebbsége. Mert a többség azaz 75 ezer választásra jogosult - tudja a fene, hol volt. Nem hiszem, hogy mindenki külföldön lett volna, nem hiszem, hogy annyira lusta lett volna mindenki, hogy nem érdekli városa sorsa. Ha pedig tényleg nem érdekli, minek neki a választójog? Na azért ne felejtsük el, hogy a város polgármesterét és minden egyes közgyűlési tagot demokratikusan választották meg. Meglepetés volt számomra az ekkora mérvű távolmaradás. Fel lehetne tenni a kérdést, hogy ugyan hol voltak azok a választók, akik másokra bízták a sorsuk eldöntését. Mondanám, hogy felelősséget nem vállaló felnőttek... De ez súlyos kijelentés lenne. 
Volt, aki szomorúan jegyezte meg, amikor a képviselőjelöltek közül kellett választani, hogy elég "silány a felhozatal". Őszintén szólva, legszívesebben üresen hagyta volna, de azt ugye nem lehet...
Szintén meglepetés volt számomra, hogy az ellenzéki polgármesterjelöltekre olyan kevés szavazat jutott. Szegényeknek, a 2. és 3. hellyel most csöndben kell maradniuk, mert 15 és 9 százalékkal (ami teljes miskolci választásra jogosult lakossághoz viszonyított arányt jelenti) szerénynek kell maradni.
Néztem és nem értettem, hogy miskolci cigányság kire szavaz. Mert én az ő helyükben a cigány jelöltre szavaztam volna. De kire szavaztak, ha egyáltalán elmentek? Ha valóban olyan nagy a számuk, mint amit mondanak, már ők adnák a polgármestert Miskolcnak...
Az okot nem tudom. De egyrészt lehet, hogy nincs választójoguk, netán a közügyektől való eltiltás miatt? Vagy más pártokra szavaztak nem bízván a saját cigány párti jelöltben. A válasz megadását másra bízom. Még néhány érdekesség: Miskolcon 157 liberális szavazó maradt. A legkevesebb szavazatot kapott képviselőjelöltek:
NévPártSzavazat
01 Adu ÁrpádMCP29
02 Fónyi SándornéMUNKÁSPÁRT34
03 Kovács IstvánMUNKÁSPÁRT45
04 Fige AlexandraMUNKÁSPÁRT16
05 Kozsup PéterMLP4
06 Eőri JánosnéMLP13
07 Kuruczné Csendi RenátaMCP4
08 Bogsch Tibor JenőnéMUNKÁSPÁRT16
09 Lakatos AttilaMCP9
10 Gulyás FerencMCP5
11 Gregó PéterMUNKÁSPÁRT27
12 Nógrádi IlonaFüggetlen jelölt24
13 Szukup AndrásMCP15
14 Karácsony NikolettMUNKÁSPÁRT40
15 Kondogogosz KonsztadinoszFüggetlen jelölt28
16 Horváth-Nagy IlonaMCP31
17 Szendrei BélaMCP33
18 Dávid BeátaMUNKÁSPÁRT30
19 Répási ZoltánMUNKÁSPÁRT17
20 Kerékgyártó ErzsébetMUNKÁSPÁRT47

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése