"Audiatur et altera pars." (Seneca)

2013. augusztus 7., szerda

Államadósság II devizahitel

A miniszterelnök az erdélyi Tusványosn örömteli hírt jelentett be, azt ugyanis, hogy országunk visszafizet egy nagy kölcsönt az IMF-nek. Hurrá. Mondja a nép és kommunikálja a kormány. De jó! Kevesebb az államadósság. 
Annak idején 2008-ban kormányunk arra hivatkozva vett fel 19 Mrd Euró hitelt az IMF-től és az EU-tól, hogy a Magyarország iránti bizalmat helyreállítsa, no meg azért mert azt mondták válság van... (válság akkor van, amikor azt mondják - csak, hogy tudjuk)
Dominique Strauss-Kahn-nak írt levélben úgy állították be, hogy a kölcsön nélkül a magyar gazdaság összeomlott volna. Ide kattintva le lehet tölteni az MNB által írt dokumentum fordítását.


Sajnos az átlagember nem tudja, mennyit is fizetett vissza összesen Magyarország...Mennyi is az nominálisan? Mennyi is a kamat rá, senki nem tudja. Hány évre is vették fel a hitelt? 
Ezzel csak azt szeretném bizonygatni, hogy kb. ugyanaz a helyzet, mint annak idején a devizahitelezéssel. Felvettek kedves állampolgáraink egy devizahitelt X árfolyamon, de a lényeg, hogy a jelenleginél legalább 10-20%-kal alacsonyabb árfolyamon, amikor meg fizetni kellett a törlesztőrészletet, az árfolyam már az egekben volt, najó nem az egekben, de 300 Ft/Euró árfolyamon. Amikor az MNB felvette a hitelt, ha jól látom 243 Ft/Euró volt az árfolyam. Az első törlesztési idő 2011 végén már 300 Ft/Euró körüli árfolyamon történt. A lényeg, hogy az Euró végig ez alatt az időszak alatt a körül az árfolyam körül mozgott.
Kicsit úgy tűnik, hogy a kormány kígyót-békát mondhat az IMF-re, de kiskutyaként engedelmeskedik és közel 300 Ft/Eurós árfolyamon fizeti vissza a hitel maradékát. Titokban pedig az IMF kezet szorít országunk jelenlegi és korábbi vezetőivel, hogy felvették és visszafizetik olyan árfolyamon, ami mindenkinek f*sza.
...De legalább ez már nem nyomja az ország hátát. Akkor mi az a 80% GDP arányos államadósság, ami még megvan? Ki vette azt fel, az mikor fog letelni és mennyi is az?

Forrás: xe.com


Valaki készítsen már egy honlapot, amin van egy kalkulátor és mutatja az államadósság alakulást úgy, hogy érettségizett devizahiteles is megértse!

Na most egy kis matek következik. Van 19 Mrd Eurónyi tőke, azt adom neked kölcsön 243,5 Ft/Eurós árfolyamon (ami 4626,5 Mrd Ft), valamilyen kamatszint mellett (!), bizonyos időtartamra. Tehát, ha szorzok és összeadok, akkor csak a tőke árfolyamváltozásával nagyjából 23%-kal fizetsz vissza több tőkét, mint amennyit felvettél a 300 Ft/Eurós árfolyamnál (ami kb. 5700 Mrd Ft). Nem beszélve a kamatról... Tehát kb. 50 Ft a különbség a hitelfelvétel és a hiteltörlesztés közötti árfolyam között. 19 Mrd Euró esetében ez kb. 1000 Mrd Ft plusz kiadás. Ilyen hitelt én is adnék bárkinek, kérem jelentkezzetek!

Ez totál kétváll. Éljen a nemzetközi segítségnyújtás. Okosba megcsinálták annó. Egy a lényeg, hogy a pénz mindig mozogjon, mert ha mozog, akkor nyereség van...
Ahogy a mondás tartja: nem erőszak a disznótor és persze mindenhez két fél kell, egy aki adja és egy, aki kéri...Hip-hip hurrá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése