"Audiatur et altera pars." (Seneca)

2012. április 19., csütörtök

Egyéni érdek kontra társadalmi érdek, avagy a rohadt szilva előbb-utóbb leesik a fáról

Az gondolom, hogy amikor valamilyen műszaki tervezés folyik ott valamilyen általános koncepció hatja át a munkát. Így van ez az építészetben is. Két ellentétes koncepció nem hoz harmonikus eredményt.

A demokráciában, amikor a parlament sok új törvényt hoz, az tükröz valamit. Meg szeretné változtatni a korábbi javításra szoruló, vagy rossz törvényeket. Általában azzal támasztják alá, hogy a társadalom és az ország érdeke a változás.

A magyarországi elit (a jelenlegi 40-es, 50-es, 60-as éveikben járó értelmiség) nem meri vállalni múltját, nem meri lezárni az egypártrendszeri disznóságok korát, a Kádár-korszakot. Ebben a kérdésben nincs olyan társadalmi konszenzus, mint a köztársasági elnök leváltásában. Tehát nyilván sokan érintettek benne. Egyéni érdek kontra társadalmi érdek.

Pedig világos mint a nap. Nyilván nekik is ez az érdekük és épp ezért hímeznek-hámoznak. Most nem tudunk külföldi példát hozni? Nem, mert a volt szocialista országok mind elszámoltak a múltjukkal, csak mi magyarok nem. Nálunk még itt kísért jelenleg is, egy soha el nem múló gyulladásként?

Pedig jön az új generáció, aki nem érintett benne, és kegyetlen őszinteséggel fogja elkergetni a jelenlegi értelmiséget a hatalomból, legyen az bármilyen színű.

Sok ember egyéni érdekét tükrözi az, hogy az adatvédelem, mint személyes érdek előrébb való a társadalmi érdeknél. Igen, néhány ember egyéni érdeke fontosabb, mint az egész társadalomé, na ez szép. Tehát néhány ember befolyásolni tudja a magyar törvényhozást annyira, hogy ne legyen rend az országban. A demokrácia megcsúfolása. Itt bezzeg az egyéni érdek mögé lehet bújni, itt nem veszik figyelembe a társadalom érdekét. Pofátlanság. A pokol bugyraira emlékeztet. Igen ítélet vár a nép! Kimondva, hogy az előző rendszer működtetői bűnösök és nincs joguk az új rendszerben is ugyanolyan előjogokra. Az, hogy volt pártállami vezetők is bekerülhettek a magyar parlamentbe az a kontinuitást, a szocializmus kiigazítását jelentette az ő szemszögükből, semmi mást.

A németek 1991-ben közzétettek mindent a szocialista múltjukkal kapcsolatban és volt 20 évük azóta, hogy felépítsenek egy teljesen újat. A lengyeleknél, cseheknél, szlovákoknál is tiszta vízet öntöttek a pohárba. Nálunk a szocializmus végnapjaiban leghamarabb észbekapó vezetőink a változások élére álltak és irányítói maradtak a folyamatoknak és azt a hazug véleményt hangoztatták, hogy mi magyarok vagyunk a demokrácia, a piacgazdaság úttörői a keleti blokkban.

A rohadt szilva előbb utóbb leesik a fáról. És ez így van jól.

Cikkajánló: http://index.hu/belfold/2012/04/18/intezmenyesitett_hazugsag/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése