"Audiatur et altera pars." (Seneca)

2011. június 12., vasárnap

Híd a Szinván...

Az utóbbi időben a Szinván több új hidat is építettek. Ami jó, mert több helyen lehet rajta áthaladni. Persze van néhány dolog, ami olyan igazán magyarosra sikerült vagyis olyan lett, mint az egypártrendszer legszörnyűbb idejében.

A Petőfi utcán és annak folytatásaként az egykori Domus áruház melletti úton is szinte hosszában mennek a hidak a patakon át. Így gyorsabban lehet átkelni rajta? Vagy netán valami ergonómia van minden mögött, vagy csak egyszerűen kétszer-háromszor annyiba került, mint egy hagyományos híd, ami a legrövidebb távolság a part két oldala között. Nem tudom az okot miért kellett?
Jó próbálom megérteni, de nem egyszerű. Mert már látom, hogy rakják, majd ki a forgalom lassító táblákat, a rendőrlámpákat. Akkor meg minek?

Tisztelt döntéshozók, megbízok és tervezők én amondó volnék, hogy mielőtt ilyen nagy pénzekről születik döntés kérdezzék már meg az öreg parasztembert, vagy juhászt a falu végén mi erről a véleménye, mert az a sok diplomás, nem mer vagy nem akar szólni, hogy valami bibi van a tervvel, vagy projekttel... Persze érdekek vannak, az útépítőknek, a hídépítőknek, a politikai megalomániának és így tovább. 
Szerintem meg csak úgy az egészet egybe kellene nézni. Mi az amire azt mondják 50 év múlva is, hogy ok. Az utóbbi évek építkezései, felújításai közül a Zenepalota, a Művészetek Háza felújítása az okés lett, mint ötlet előtt megemelem a kalapom.

A hosszanti hidak helyett meg talán arra kellett volna figyelmet fordítani, hogy a Kiss Ernő (Déli terelő) utcán még mindig keskenyebb kb. 30 cm-rel a külső sáv.

A másik "kedvencem" a Magyarország egykor egyik legszebb tereként számontartott, Erzsébet tér Avas felőli végét lezáró új vasbeton és műkő híd. Tudom Budapesten és Párizsban sincs két ugyanolyan híd a folyón, de talán Miskolcon már alkottak valami szépet a Kandia köznél lévő híd kapcsán. Mert az a híd a felújítátás után szép lett. Ez az Erzsébet térnél lévő meg sajnos olyan csúnya. Tehát érdemes lett volna példát venni a tervezőnek és megbízónak egyaránt, mi az, ami szép e témában. Mindegy majd megszokom...Ugyanennek a térnek a másik oldalán az egykori Avas szálló pedig úgy néz ki mint a háborús bombázás után egy budapest belvárosi bérház. Azzal vajon mi a helyzet?



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése