"Audiatur et altera pars." (Seneca)

2023. február 4., szombat

Brecht utánérzés

Romlásba vinni az országot és eladósítani. Az elitet pedig megerősíteni, terheit csökkenteni, mindenben támogatni. A rendszerváltás illúziója ezt szerette volna megváltoztatni. De mintha minden kormánynak -Antall József kormányát követően- ez lett volna a célja. Úgy tűnik, hogy már Antall le nem adott tv beszédét követően megindult volna a játszma. Azóta mindenki saját zsebre játszik. Politikusok, állami vezetők, tisztviselők.

Bertold Brecht drámája A szecsuáni jólélek jutott eszembe. Erkölcs és tisztesség egy távoli világban, keleten. Az egyik hipotézis, hogy nincs jó ember, a másik, hogy van jó ember. Ezt igyekeznek bizonyítani a földre szállt istenek.  Mutassatok egy jó embert és nem pusztul el a város. Találtak egyet a városban, egy szerencsétlen kisemmizett, ágrólszakadtat, egy prostituáltat. Aztán jön a lehetőség és az emberekbe bújt ördög. Jótékonykodásért cserébe hálátlanság és rosszindulat. Aztán a fordulat, na nézzük meg, ha az ÉN egy másik oldalát mutatja meg, tehát az isteni mellett, az emberit, s így mivé tudja formálni a lehetőséget? Csak így sikerülhetett.

Kérdés: a magyarságunkat, országunkat nem tudjuk úgy megőrizni, hogy mindenki jól járna? Vagy mindenki úgy jár, annyit kap, amennyit kiharcol magának? Lenne megoldás, az összefogás. A pszichológia tudománya már régóta ismeri a win-win játszmákat. Miért nem működhet ez nagyban? Talán azért, mert az emberi generációk eltávolodtak Istentől? Isten pedig gyűlöli a bűnt.  A hét főbűn egyike másika miatt, beteg emberi lélek miatt, pedig bűnelkövető lesz az ember.

Ma 2023-ban pl. közösségi tereket zárnak be, amit egykor a közösségek építettek, mert a kormány nem enged pl. a 27%-os ÁFA-ból. Céljuk érdekében, pusztítanak, más eszközökkel, mint a nyugat, de az eredmény ugyanaz. Azok a bizonyos emberi főbűnök. Ejnye-ejnye.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése