"Audiatur et altera pars." (Seneca)

2015. április 7., kedd

Etikai alap: Demokrácia vagy Ukrajna.

Ebben a bejegyzésben Húsvét utáni gondolatok következnek. 
Naponta olvasni különböző botrányokról. Nem is tudom elhinni, hogy a magasztos MAGYAR nemzetünk tagjai ennyi hitványságot követnek el. Az hagyján lenne, hogy tízen-huszonéves korukban elkövetnek egy-egy csibészséget. De aztán megbánják bűneiket és megváltoznak. Ám ezek az emberek már nem huszonévesek, hanem érett felnőttek, családapák és családanyák.

Pusztán üzlet lenne, vad kapitalista érdek vagy a hatalommal való visszaélés, netán korrupció? Minden egyben, vagy az egész a rosszindulatú szoclib-szélsőjobb-"és minden egyéb, ami nem fidesz" ellenzék rágalomhadjárata? Sok kérdés van. 
Brókerházak botrányai, amik évtizedes csalásokat sejtetnek. Három pénzintézetet zártak be ezen a tavaszon, több százmilliárd forintnyi értékpapírban lévő vagyon sorsa ismeretlen helyre távozik-távozott. 
Mi van itt Magyarországon? Szabad rablás, piramis-játék a korábbi-kormányok alatti támogatással.
Mit kíván a Magyar Nemzet? - Felelőst! Bűnbakot, bírósági ítéleteket. 
Kíváncsi leszek, hogy mi lesz a "budakes" ügy vége? Lesz-e börtönbüntetés, vagy az egész ügy csak a pénzpiac egyszerűsítéséről szól és a még szövevényesebb "kvesztór" ügyben lesz-e ítélet? "Wótergét" in Hungary?

Miért lehet mindez? Nem lepődhet meg a kedves választópolgár. A magyarázatot az 1989-es "rózsadombi-paktum" 20 pontja között találja. Vélhetően? "Magyarország nem indulhatott tiszta lappal."
"Mert tetszettek volna forradalmat csinálni"- volt a megkérdőjelezhetetlen válasza az első "szabadon választott" magyar miniszterelnöknek és ezt követően mindenki kussolt, mert vagy ügynök volt, vagy volt párttag, vagy hatalommal rendelkező új gyáros, földesúr, kapitalista. Tartok tőle, hogy a demokratikus Magyarország etikai alapjának hiánya minden rossz forrása. De mit tehet a ma 2015-ben szempilláit rebegtető választópolgár? 
1. Elfogadja a meglévőt, kollaborál.
2. Nem fogadja el a meglévőt, és a választásokon nem szavaz a korábbi kormányzópártokra és jelöltjeikre, és más pártokra sem, hanem "nevenincs" amatőrökre, vagy pártok által nem támogatott függetlenekre adja a voksát.
3. Nem hisz egyetlen nagy pártnak sem! Pláne nem azoknak a politikusoknak, akik 1990 előtt érettségiztek. Sem azoknak, akiknek állampárti kötődésük volt (MSZMP, KISZ).
4. Az erkölcsi alap egy 1990-es modern kori "nürnbergi-perrel" teremtődhetett volna meg. Talán. A kommunista vezetők minimum félreállításával, mint az NDK-ban, vagy ahogy a nácikkal, nyilas vezetőkkel bántak el 1945 után. 
5. Vajon követelhetünk-e ma erkölcsi alapot, "homonóvuszokkal"? 
6. Ha nem követelhetjük, megteremthetjük-e másként? Vagy végül marad a történelmi tapasztalat: Demokrácia, Weimar vagy Ukrajna. Ez a XX. század öröksége.


A Rózsadombi-paktum "check-list"-jén egyetlenegy hiányjelet nem találni. Vajon miért?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése