"Audiatur et altera pars." (Seneca)

2015. március 13., péntek

...és a pártfeladat? Az semmi?


- Szabadság, Gubinyi elvtárs! Valami baj van? Hívattál. Bocsánat, feljelentés Gadnai elvtárs ellen.
- Hogy meri? Elolvasol egy titkos iratot?
- Nem tehetek róla, olvasok mint a villám. Már általános iskolában engem vittek olvasni a felsősökhöz.
- Kuss!
- Hmm?
- Hátrább! Hátrább!
- Hiába, én ránézek itt van a fejemben. 
- Befogjuk a pofánkat.
- Bocsánat ha megjegyzem alezredes elvtárs. Pofája, csak a lónak van. Erről jut eszembe Iharosberényben volt egy olyan lovas majális. Sárlott, az egyik kanca, képzelheted! Két csődőr, úgy, de úgy megvadult...
- Kuss! Vissza!
- Csomai Gusztáv elvtárs! Hát, hol is voltunk mi ma reggel, amikor a pályaudvaron kellett volna lennünk az ünnepi beszéddel, mint fő-fő szervezőnek.
- Gubinyi elvtárs, ha csak ezért kérettél ide, nem kellett volna. Megigazítanád a lámpáidat.
- Kuss!
- A kuss francia szó. Azt jelenti feküdj. Kusé mösziő, szilvuple. Ebből van a kusett. Moszkvába különben kusettel utaztunk. Koedukált kusettel. Jó egy ilyen békevonat mi? Ott aztán te, mindenki mindenkivel. Elvtársnő nem maradt szárazon. Érted.
- Nagyon élsz Csomai, nagyon élsz.
- Ühüm...
- De nagyon vigyázz! Kihúzod a gyufát! Szóval hol voltunk ma reggel?
- Mármint, mi ketten? Én mentem a tata után. Képzeld, megint gyalog visszaindult Tokajba. Rózsika megkért, hogy gyorsan menjünk érte, mert nem evett egy falatot sem. Hát cukros, Hát tudod Gubinyi evtárs, aki cukros annak ennie kell.
- Tényleg?!
- Nem tudtad?
- és a pártfeladat? Az semmi? Az elvtársak lejövetele, az semmi? Csak úgy nem vagyunk ott? Elmegyünk egy hülye vénember után?
- Teljesen világos Gubinyi elvtárs, értem a problémádat. Nekem ugye két dolog között kellett választanom. Van ez így. Tenyér Miskának, nagyapám apai unokaöccsének, aki egyébként ugyanolyan tanyasi parasztgyerek volt, mint te, Gubinyi elvtárs, szülni kezdett a felesége, de közben kigyulladt az istálló. Mit csináljon szegény Miska? A tehenek az istállóban bőgnek, a felesége odafönt sikoltozik. de ő tudta, el kell oltani a tűzet. Mer' ha a gyerek ki akar jönni a mamájából az kijön, de a tehén az istállóból az soha.
- Hallgassál már el! Hát fog már be azt a lepcses pofádat! Tudod te, tudod te mit jelent a szabotázs?
- Én, hogyne tudnám, egy orosz tanár. Sto etá? Etá szabotázs. Kto gyélájet? Iván Kuzmics. Na, hogy a történetet befejezzem: az istálló leégett, a gyerek megszületett, de a tehén az ki lett hozva.
- Szóval te semmibe veszed? Te hülyének nézed? Neked az államhatalom az semmi? 
Forrás: Csocsó c. film

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése